Forsiden Artikler Tester ny fyrlykt

Tester ny fyrlykt

"Oljevern 03" og Litus Lux i Tønsberg. Foto: Lars Ole G. Bortne/Kystverket.
"Oljevern 03" og Litus Lux i Tønsberg. Foto: Lars Ole G. Bortne/Kystverket.

”Blyanten” kan bli et kjent landemerke langs Norges langstrakte kyst.

Fyrlykten som går under navnet Litus Lux er foreløpig et testobjekt, men vil etterhvert muligens bli et kjent landemerke langs Norges langstrakte kyst.

Litus Lyx-lykten som nå er satt opp i Nordbyen, rett utenfor Tønsberg sentrum, er den første i sitt slag i fastlands- Norge. Den nye fyrlykten er høy og slank i forhold til den gamle som den nå har erstattet. Samtidig overtar Kystverket eier- og driftsansvar for den nye lykten.

Litus Lux blei utviklet i 2010 for å teste ut en ny type fyrlykter som har minimale vedlikeholdskostnader. Det var behov for en ny og moderne design som ikke avvikte så mye fra de tradisjonelle fyrlyktene. Det skulle være uavhengig av 220V og også ha gode egenskaper som et dagmerke.

Etter flere runder med utvikling og testing av om lag 20 forskjellige design ble ”blyanten” produsert i glassfiber og rustfritt stål og plassert ut ved Longyearbyen i november 2010. Og etter to år og to tøffe vintre som testobjekt, har installasjonene vært en suksess.

Arbeidet med å bytte ut den gamle fyrlykten startet mandag 10.desember og ble utført av folkene på Kystverkets skip, M/S "Oljevern 03".

Torsdag 13.desember ble den nye fyrlykten skjermet og satt i drift. Lykten skal ha samme rekkevidde og sektorinndeling som den gamle. Den gamle Fyrlykt Nordbyen hadde strømforsyning fra strømnettet, mens den nye utelukkende skal drives med solcelle. Lanternen er en LED-lanterne og det skal i tillegg også monteres indirekte led-belysning på lykten.

Litus Lux

Bredde: 1,20m
Høyde: 6,00m
Design:Per Erik Ose
Produsent av komposittstruktur: Brødrene Aa As i Hyen
Utrustning: NOMEK AS i Stryn
Byggemateriale: Glassfiberarmert vinylester laminert på 20mm Divinycell-kjernemateriale. Byggeteknikken gir lav vekt og stor stivhet.
Lanterne: LED 350 ODSL fra Sabik. Ferdigskjermet lykt fra leverandør med laserskåren ”skjermingstønne”.
Solcellepaneler: 4 stk. Kystverkets standard paneler med en effekt på 75W hver
Batterier: 2 x 100 Ah. Nikkel metallhydrid fra SAFT

 

 


Skrevet av Lars Ole Gotteberg Bortne.