Problemet med all plasten i havet virker overveldende, men flere og flere jobber nå for å finne nye metoder for å fange og håndtere avfall på en mer effektiv og lønnsom måte.
Circular Cleanup er et prosjekt som samler en rekke aktører fra flere sektorer, som er knyttet til denne verdikjeden.
Norges Rederiforbund og WWF er initiativtakere til innovasjonsprosjektet. Oppstart var 29. august, der åpningsarrangementet hadde tittelen: Gjør havet rent og plasten sirkulær.
Mange vil bidra
Kystverket har sammen med partnere, som BarentsWatch og Senter for oljevern og marint miljø, gått inn som prosjektpartner i denne prosessen. Prosjektet går over et halvt år og avsluttes den 25. februar 2019 med presentasjon av resultatene fra prosessen.
BarentsWatch bidrar med sin kompetanse på å lage gode digitale løsninger, og har allerede gode erfaringer med å jobbe på tvers av etater, næring og offentlighet.
- Vi har solid teknisk kunnskap på å automatisk hente, vise og dele data fra ulike datakilder, påpeker prosjektleder Alf Sollund.
Vil finne nye løsninger
Utgangspunktet har vært hvordan næringslivet, offentlig sektor og ideelle organisasjoner sammen kan jobbe for å skape løsninger for et renere hav.
Forsøpling av havene er et av verdens raskest voksende miljøproblem. Hvert minutt ender 15 tonn plast i havet fra land. Gjentatte ganger er det poengtert at dersom vi fortsetter på samme måte som i dag vil det være mer plast enn fisk i havet i år 2050.
Circular Cleanup som har som formål å skape nye løsninger, nasjonalt og globalt, for å gjøre opprydding mer effektiv, mer lønnsom og mer sirkulær.
Under oppstartsmøtet ble det lagt vekt på at følgende aksjoner behøves:
1. Stopp tilførselen
2. Effektiv opprydding (før det synker)
3. Gjenvinning for utvikling
- Hypotesen er at vi skal finne nye svar. Kampanjer for å bekjempe er bra, men det er ikke innovasjon, sier Simen Knudsen fra Æra Strategic Innovation, som leder prosessen som nå er i gang.