Forsiden Artikler Nye tiltak i kampen mot PD
Illustrasjonsfoto: Alf M. Sollund.
Illustrasjonsfoto: Alf M. Sollund.

Nye tiltak i kampen mot PD

Regjeringen vil skjerpe sykdomsbekjempelsen i oppdrettsnæringen med PD-soner langs kysten vår. Oversikten finner du allerede i tjenesten Fiskehelse hos BarentsWatch. 

Det er mer enn 3 år siden artikkelen ble oppdatert

For at det skal bli enklere å forebygge, begrense og bekjempe fiskesykdommen Pancreas disease (PD) er en ny nasjonal forskrift nå fastsatt.

Dette innebærer at det opprettes en PD-sone fra Jæren til Nord-Trøndelag. Resten av kysten dekkes av to overvåkningssoner.

Vises i Fiskehelse

BarentsWatch og Mattilsynet har allerede oppdatert med de nye nasjonale PD-sonene i tjenesten Fiskehelse. Disse skrus på under «innstillinger» som du finner nest nederst i panelet på venstre side i løsningen. Sone-grensene vises som tykke klikkbare streker i kartet.

I tillegg vises det også per lokalitet, om de er i soner (ILA og PD). Dette vises oppe til høyre når du klikker på en lokalitet. Visning av PD-soner følger som annen visning historikk, d.v.s. at de kun vises fra uke 35.

Les mer om PD her.

- Skjerper innsatsen

I PD-sonen legges det opp til at man lever med sykdommen, men over tid prøver å redusere utstrekningen. Grensen mellom PD-sonen og overvåkningssonene forsterkes, slik at risiko for spredning av sykdommen reduseres. Det er samtidig lagt inn en fleksibilitet i håndteringen av utbrudd i overvåkningssonen, slik at utbrudd ikke automatisk fører til umiddelbar utslakting av fisken.

Nærings- og fiskeridepartementets nettsider heter det videre at formålet med forskriften er å redusere konsekvensen av PD i PD-sonen. Videre å hindre at PD etablerer seg i overvåkningssonene og å begrense utbredelsen av de enkelte subtypene av Salmonid alphavirus (SAV), viruset som forårsaker PD.

– Skal oppdrettsnæringen vokse må vi ta sykdomsbekjempelse på alvor. Nå skjerper vi innsatsen mot smittespredning og gjør håndteringen av utbrudd mer effektiv, sier fiskeriminister Per Sandberg i en pressemelding.

 

For at våre tjenester skal bli nyttige og brukervennlige ønsker vi tilbakemeldinger fra deg som bruker. Det kan være ris, ros, spørsmål, ideer og andre ting. Vi setter stor pris på din hjelp.