– Ny teknologi har gitt oss enorme mengder data. For å kunne utnytte dette må data omsettes til informasjon og deles, sa FFI-forsker Atle Ommundsen på FFI-forum om maritim overvåking 23. april.
Fra data til informasjon
– Det siste tiåret har vi sett hvordan innovativ bruk av teknologi har gitt oss mye mer data fra det maritime domenet, sa Ommundsen.
Ser bedre sammen
Ved å se informasjonen i sammenheng oppnår vi en større forståelse for hva som skjer på havet, og får en bedre situasjonsbevissthet.
En viktig pådriver
– FFI har vært en fantastisk pådriver for å ta i bruk ny teknologi til maritim overvåking. Det har gjort at Kystvakten har blitt mer effektiv, sa Lars Saunes, flaggkommandør og sjef i Kystvakten.
Issmeltingen har allerede skapt mer aktivitet i nord. Det gir Kystvakten nye forutsetninger. De har stadig behov for bedre oversikt i havområdene som Norge forvalter.
– Hva betyr disse prikkene på kartet? Gir de meg nok informasjon til å plassere Kystvaktens 15 fartøyer på riktig plass til enhver tid? spør Saunes, før han selv besvarer spørsmålet: – Ikke uten at dataene er bearbeidet. Det arbeidet som FFI nå gjør i maritim overvåking er derfor svært viktig for Kystvakten, sier Saunes.
FFI-forsker Atle Ommundsen, flaggkommandør og sjef Kystvakten Lars Saunes og kommandørkaptein FOH Peter Skarsjø i paneldebatt på FFI-forum om maritim overvåking. Foto: FFI.