Forsiden Artikler Kartverktøy på tvers av landegrensene

Kartverktøy på tvers av landegrensene

På tvers av landegrenser kan forvaltning og andre aktører samarbeide om ulike prosjekter.

Marine naturressurser og miljøutfordringer overskrider nasjonale grenser. Tjenesten NordicSpatial bidrar til internasjonalt samarbeid for bærekraftig forvaltning og beskyttelse.

NordicSpatial er en ny tjeneste som støtter opprettelsen av marine arealplaner og marine ressursplaner på bassengnivå. Tjenesten har nylig blitt presentert på konferansen Arctic Frontiers i Tromsø. Prosjektet ble initiert av Kartverket, finansiert av Nordisk ministerråd og har involvert deltakere fra sju land rundt Østersjøen.

BarentsWatch er ansvarlig for den tekniske utviklingen av verktøyet. I arbeidet er det tatt med innspill fra brukere på tvers av flere nasjoner. Utviklingen av tjenesten bygger også på 10 års erfaring med det norske arealverktøyet for forvaltningsplanene. 

Evert Flier, internasjonal koordinator i Kartverket, sier om bakgrunnen for tjenesten:

Evert Flier. Foto: Kartverket.

- Marine økosystemer krysser landegrenser. Samtidig er det mye kunnskap om utfordringene i havbassengene, og Østersjøen er et godt eksempel og et passende startsted for dette prosjektet. For å nå bærekraftsmålene må ulike nasjoner samarbeide både om vern av økosystemer og bærekraftig utvikling av marine næringer.
 

- I planleggingen av vindkraft til havs kan det for eksempel finnes nyttige synergier mellom naboland. Med samarbeid kan man oppnå å verne områder av særlig betydning for biologisk mangfold og økosystemer på bassengnivå. I stedet for at hvert enkelt land nødvendigvis må verne 30 prosent av sine landområder og farvann innen 2030 (COP15), kan det for Østersjøen som helhet være bedre om én nasjon vernet mer enn 30 prosent, mens andre verner mindre. 

Lager en felles oversikt

Noen av utfordringene med grenseoverskridende samarbeid ligger i kompleksiteten av å navigere forskjellige lovgivninger og hvert lands visjoner og intensjoner. Mye av konsultasjonen skjer seint i prosessen og gjennom formelle dokumenter i pdf-format. For naboland kan det være utfordrende å skaffe data for å få en felles oversikt og forståelse. NordicSpatial adresserer utfordringene knyttet til timing og datatilgjengelighet. 

- Ved å tilby et åpent kartverktøy ønsker vi å muliggjøre samarbeid på riktig myndighetsnivå - blant planleggere og interessenter – direkte og uformell kommunikasjon på en effektiv måte, tidlig i planleggingsprosessen.  

 Evert Flier påpeker at arealplanlegging på bassengnivå er en kompleks utfordring som involverer mange aktører og interessenter, som hver snakker sitt eget språk. Tanken er at NordicSpatial kan fasilitere samarbeidet i forskjellige faser av marin arealplanlegging.

NordicSpatial gir brukerne muligheten til å lage og lagre kart som kombinerer offentlige data og private data, dele disse kartene med andre, og samarbeide med andre ved å editere kartet og legge til kommentarer.  

Trenger gode data

For et vellykket samarbeid er dataene som deles på kartene essensielle – dataene må være pålitelige, sporbare og oppdaterte. Tjenesten inkluderer derfor autoritative data som strømmes «live» fra EMODnet og HELCOM, de marine dataportalene for Europa og Østersjøen. Dette garanterer at dataene alltid er oppdaterte. 

Tjenesten er ikke begrenset til transnasjonalt samarbeid. Den kan like gjerne brukes nasjonalt med ulike interessenter eller i egen etat. Funksjonaliteten er heller ikke spesifikk for Østersjøen. Tjenesten er åpent for alle, slik at et bredt spekter av interessenter kan benytte seg av den. Den er enkel å bruke for personer uten GIS-erfaring og utformet med visuelt attraktivt grensesnitt. 

Kontakt oss for mer informasjon: 

Juliane Borge
For at våre tjenester skal bli nyttige og brukervennlige ønsker vi tilbakemeldinger fra deg som bruker. Det kan være ris, ros, spørsmål, ideer og andre ting. Vi setter stor pris på din hjelp.