Mandag ble grunnsteinen i det nye FRAM-senteret lagt ned. Med nybygget får de nesten dobbelt så mye plass, og øker fra rundt 250 arbeidsplasser til nærmere 450 nye arbeidsplasser. Og da med et ekstra bruttoareal på cirka 9.500 kvadratmeter.
- I byggetrinn 2 har vi bestilt i overkant av 20 kontorplasser. I tillegg til BarentsWatch og de tre ved beredskapssenteret, blir det opprettet en stilling knyttet til senter for analyse og statistikk. Kystverket er allerede en partner i Framsenteret og blir med utvidelsen en betydelig aktør på huset, sier Frode Kjersem, regiondirektør i Kystverket.
Kystverket har siden starten vært leietakere, men skal nå inn i nybygget. Arbeidet med de nye lokalene begynner i mars. Også Barentswatch kan flytte tilbake til bygget når plassen blir bedre. Går alt som det skal kan bygget tas i bruk tidlig i 2018.
- Norge står i en omstilling. Vi arbeider for en grønn konkurransekraft i et bærekraftig samfunn", og da er forskning helt avgjørende. Framsenteret er en viktig del av regjeringens satsing på kunnskap og på nordområdene. Med det nye bygget får vi en enda bedre arena for tverrfaglig forskning og innovasjon, sier klima- og miljøminister Vidar Helgesen.
Framsenteret består i dag av 20 institusjoner, hvorav flere er blant BarentsWatch sine samarbeidspartnere. Den største nye leietakeren i det utvidete bygget blir Havforskningsinstituttet.
– Jeg ser på Framsenteret som en veldig konkret nordområdesatsing fra politikernes side og Framsenteret II gir en ytterligere forsterket satsing. I dag er en gledens dag og vi får attpåtil en ytterligere forskjønnelse av denne delen av sentrum, sier senterleder Anne Husebekk, rektor ved UiT.
Statsbygg har prosjektert nybygget og er også byggherre og utleier. Det skal bygges energi-effektivt, tilsvarende den kommende passivhus-standarden.