Forsiden Artikler Fiskeredskap med AIS bekymrer

Fiskeredskap med AIS bekymrer

Fiskerinæringen benytter i økende grad AIS på redskaper. Nå kan det komme nye regler. Foto: BarentsWatch.
Fiskerinæringen benytter i økende grad AIS på redskaper. Nå kan det komme nye regler. Foto: BarentsWatch.

Stadig flere fiskere bruker AIS på redskapen sin i sjøen. Kystverket er bekymret for at bruken går utover sjøsikkerheten. 

AIS er i utgangspunktet et internasjonalt anti-kollisjonssystem der skip utveksler signaler om blant annet sin posisjon, kurs og fart. I fiskerinæringen er denne teknologien også tatt i bruk til andre formål. Mange fiskere har anskaffet seg en AIS-transponder, og montert den på fiskeredskapet. Dette for å unngå at vakene til fiskeredskap blir påkjørt og for å gjøre fiskeredskaper lettere å finne igjen. Systemet brukes også for å merke oppdrettsanlegg og andre installasjoner i sjøen.

I perioder har Kystverket registrert opptil flere hundre AIS-merkinger av fiskeredskap i drift samtidig langs kysten og i nære havområder - særlig i den nordlige landsdelen. Undersøkelser tyder på at det kan være opptil flere tusen enheter som er anskaffet i næringen for dette formålet, og bruken ser ut til å øke. Feil bruk kan gå utover sjøsikkerheten, melder Kystverket.

«AIS-systemene på skip mottar AIS-signaler fra alle sendere i sitt nærområde og brukeren må oppfatte informasjonen og tolke den rett for å dra nytte av systemet. I dagens visning i AIS-systemet fremstår AIS-sendere på fiskeredskaper også som fartøy. Slik feilidentifisering, og at det ikke er samsvar mellom situasjonsbildet som AIS gir og det som observeres visuelt eller på radar, kan i noen tilfeller føre til misforståelser og til at det legges til grunn en feil virkelighetsforståelse om bord i skipene. I verste fall kan dette føre til at det tas feil beslutninger, slik som unna-manøvrering eller at faktiske fartøy ikke blir oppdaget inne blant fiskeredskapene.»

På Fiskeridirektoratets nettsider opplyser etaten at man nå vil se på utfordringen ved ny bruk gjennom det internasjonale AIS-regelverket. Endringene vil påvirke norske fiskere.

For at våre tjenester skal bli nyttige og brukervennlige ønsker vi tilbakemeldinger fra deg som bruker. Det kan være ris, ros, spørsmål, ideer og andre ting. Vi setter stor pris på din hjelp.