Oljedirektoratet tror det ligger mellom to og ti Goliatfelt under havbunnen i dette området på norsk sokkel, som er knyttet opp til Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe).
Resultatet av kunnskapsinnhentingen ble presentert av Nyland i Svolvær 23. november. Ifølge rapporten er det 95 prosent sannsynlighet for at det finnes olje og gass for minst 180 milliarder kroner, og 5 prosent sjanse for at ressursene kan være verdt 1520 milliarder kroner.
Ser muligheter
- Det å spå om framtiden er en utfordrende øvelse. Mitt viktigste budskap er at det handler om å se hvilke muligheter som ligger på sokkelen for Nordland og Troms. Dette er ikke sannheten, den ligger sannsynligvis et sted mellom, sa Nyland.
Under presentasjonen sa også Olje- og energiminister Ola Borten Moe at regjeringen har kompromisset seg fram til at kunnskapsinnhentingen ikke skal føre til en konsekvensutredning i inneværende stortingsperiode.
Gjennom kunnskapsinnhentingen vurderes virkninger av mulig petroleumsvirksomhet i uåpnede havområder utenfor norskekysten. I dette tilfellet fra Namsos i sør til Tromsø i nord. Lofoten, Vesterålen og Senja-regionen er viet særskilt oppmerksomhet.
Viktige næringer
Resultatene skal kunne brukes i en eventuell konsekvensutredning , og temaene inkluderer blant annet samfunns- og næringsmessige virkninger og ringvirkninger, herunder virkninger for reiseliv og fiskerinæringen. Temaene er fastsatt i samspill med regionale og lokale myndigheter, sektormyndigheter og fagmiljøer.
Oljedirektoratet fremholder at fiskerinæringen i LoVeSe har stor betydning for sysselsettingen og verdiskaping. Om lag 1800 personer er fiskere med fiske som hovedyrke.
Reiselivsnæringen er også viktig både i LoVeSe og i resten av analyseområdet. Lofoten er bygd opp som et reiselivsdestinasjon gjennom aktiv satsing over mange år. Målt i antall overnattinger har reiselivsnæringen i analyseområdet økt med over 20 prosent den siste tiårsperioden.
Sysselsetting og verdiskaping
I rapporten slås det fast at en åpning av området for oljeindustrien kan skape mellom 400 og 1100 arbeidsplasser i nord dersom området åpnes. Nasjonalt mellom 800 og 2300 arbeidsplasser.
Verdiskapingen på land i analyseområdet som følge av petroleumsvirksomhet er estimert til 55 milliarder kroner med høy aktivitet og 26 milliarder kroner i et lavt aktivitetsbilde.
Havområdene i det nordøstlige Norskehavet vurderes ikke som særskilt krevende med tanke på mulig petroleumsvirksomhet. Havstrømmene i deler av området kan være sterke, men værforholdene er som i åpnede deler av Norskehavet. Havdypet på sokkelen går ned til 400 meter.