AISSat-1 tusen dager i rommet

Den norske satellitten AISSat-1 holder øye med skipstrafikken over hele verden. Illustrasjon: FFI/NASA/Norsk Romsenter.
Den norske satellitten AISSat-1 holder øye med skipstrafikken over hele verden. Illustrasjon: FFI/NASA/Norsk Romsenter.

Den norske satellitten AISSat-1 har holdt øye med skipstrafikken fra rommet. Og oppfølgeren til suksessatellitten er allerede klar.

Det er mer enn 3 år siden artikkelen ble oppdatert

I løpet av sine tusen dager i rommet har AISSat-1 sirklet jorda mer enn 14 500 ganger. For hvert omløp har den norske satellitten registrert cirka 30 000 skip over hele verden.

- Det er ingen overdrivelse å si at AISSat-1 har samlet inn ekstremt mye data om skipstrafikken over hele verden, sier Magne Osmundsen, seniorrådgiver for industrikoordinering ved Norsk Romsenter.

Forskningssatellitt

Til den relativt lave summen av 30 millioner kroner har Norge fått sin egen satellitt, som selv om den er en forskningssatellitt har gitt mye operativ gevinst.

Blant annet Kystverket, Fiskeriforvaltningen, Forsvaret, og ikke minst Hovedredningssentralen, har hatt mye glede av den lille satellitten.

Det er Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) som opererer AISSat-1 og som leverer dataene til brukerne. Satellitten er et samarbeidsprosjekt mellom FFI, Kystverket, Kongsberg Seatex og Norsk Romsenter. Norsk Romsenter eier satellitten.

AISSat-2 opp i september

Suksessen med AISSat-1 har vært så stor at oppfølgeren, AISSat-2, allerede er bygget og skal skytes opp i september 2013. Det skjer fra den russiske rombasen i Bajkonur i Kasakhstan.

Den 10 kilo tunge satellitten løftes opp i rommet av Sojus-bærerakett, sammen med en russisk værsatellitt på hele 4 tonn og 7 til 8 andre satellitter på fra 3 til 100 kilo.