Forsiden Artikler Radioaktivitet

Radioaktivitet

Blant de viktigste kildene til radioaktiv forurensning i Norge finner vi også utslipp fra Tsjernobyl-ulykken i 1986. Foto: Statens strålevern.
Blant de viktigste kildene til radioaktiv forurensning i Norge finner vi også utslipp fra Tsjernobyl-ulykken i 1986. Foto: Statens strålevern.

De viktigste kildene til radioaktiv forurensning i Norge har til nå vært nedfallet etter atomprøvesprengninger på 1950- og 1960-tallet, vesteuropeiske reprossesseringsanlegg for brukt kjernebrensel og utslipp fra Tsjernobyl-ulykken i 1986.

Avhengig av hvordan ulike radioaktive stoffer oppfører seg i marint miljø kan en del transporteres med havstrømmer over lange avstander. Etter utslipp i Irskesjøen transporteres for eksempel technetium-99 med havstrømmer inn i Nordsjøen og videre opp langs norskekysten til Barentshavet.

Østersjøen viktig kilde til radioaktivitet

Østersjøen er en viktig kilde til radioaktivitet i norske havområder. Radioaktive stoffer føres med havstrømmer herfra og oppover langs norskekysten.

Østersjøen har høyere konsentrasjoner av cesium-137 og strontium-90 enn mange andre havområder. Dette skyldes det relativt store nedfallet av cesium-137 etter Tsjernobyl-ulykken og at Østersjøen er et relativt innelukket havområde. Vannutskiftingen går derfor langsommere her enn i mange andre havområder, og forurensninger blir værende her lengre enn i mer åpne havområder.

Strontium-90 kommer for det meste fra nedfall fra atomprøvesprengninger på 1950- og 1960-tallet. Norskekysten påvirkes også av radioaktive stoffer som løsrives fra forurensede sedimenter i Irskesjøen. Disse fraktes så videre med havstrømmene for etter hvert å nå norske kystområder.

Radioaktive stoffer kan tas opp i planter og dyr

I hvilken grad radioaktive stoffer tas opp i planter og dyr varierer fra stoff til stoff. For eksempel tas technetium-99 lett opp i tang og hummer. Polonium-210 tas opp i blåskjell og fisk. Andre radioaktive stoffer, som uran, tas i liten grad opp i organismer som lever i havet.

For at våre tjenester skal bli nyttige og brukervennlige ønsker vi tilbakemeldinger fra deg som bruker. Det kan være ris, ros, spørsmål, ideer og andre ting. Vi setter stor pris på din hjelp.